Wydrukuj i zjedz – drukowanie tuszami jadalnymi

drukowanie tuszami jadalnymiNie samym chlebem żyje człowiek. Czasem też przychodzi ochota na coś słodkiego. Wielu miłośników łakoci nie zdaje sobie sprawy, że drukarki atramentowe świetnie sprawują się w branży cukierniczej. Nie. Nie mamy na myśli drukowania faktur czy przepisów. Drukarki potrafią o wiele więcej – są w stanie wydrukować zdjęcie czy obrazek, który da się zjeść jak czekoladkę czy babeczkę.

Drukowanie tuszami jadalnymi, a tradycyjne drukowanie

Tradycyjny tusz do drukarki to wieloskładnikowa substancja. Na liście komponentów wchodzących w jej skład znajdują się: polimery, koagulanty, substancje higroskopijne, związki chelatowe, anti-curle, konserwanty, humectanty oraz anti-kogationy.

Chociaż przemysł spożywczy słynie z zamiłowania do różnego typu ulepszaczy smaku, większość z wymienionych powyżej substancji zdecydowanie nigdy nie powinna trafić na etykiety batoników lub czekolad. Naniesiony na wydruk tusz nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Jako składnik posiłku mógłby powodować co najmniej niestrawność.

Tradycyjny papier składa się natomiast z włókien roślinnych z drzew poddanych obróbce chemicznej. Jego jedzenie również nie jest najlepszym pomysłem, gdyż ludzki żołądek nie trawi celulozy – a ta znajduje się w gotowych już arkuszach. Połknięcie ściągi w obawie przed odkryciem jej przez nauczyciela raczej nie wpłynie negatywnie na organizm, ale co za dużo to niezdrowo. 😉

Na świecie jest o wiele więcej smacznych rzeczy. Przykład? Tusze jadalne, nazywane również tuszami spożywczymi. Tusz jadalny zawiera: wodę demineralizowaną, glicerynę, regulator kwasowości, substancje konserwujące oraz odpowiedni barwnik. Jak sama nazwa wskazuje, nadaje się do jedzenia.

Za jego pomocą można drukować na papierze jadalnym, składającym się ze skrobi ziemniaczanej, wody, oleju roślinnego i kilku innych stabilizatorów smaku czy regulatorów kwasowości. Skład może się różnić w zależności od rodzaju medium.

Cukiernicy korzystają zazwyczaj z papieru opłatkowego lub cukrowego. Na rynku występuje również folia transferowa do przenoszenia wydruków na białą czekoladę. Wybór papieru zależy od tego, co ma być nim finalnie udekorowane. Termin ważności takiego nośnika to 12 miesięcy od daty produkcji. Trwałość po zadrukowaniu tuszem jadalnym ciężko określić, gdyż jest on zjadany razem z wyrobem cukierniczym, na którym się znajduje. Zazwyczaj następuje to dość szybko.

Drukowanie tuszami jadalnymi – drukarki

Na rynku występują atestowane drukarki spożywcze, bliźniaczo podobne do drukarek Epson. Drukowanie tuszami jadalnymi od strony technicznej nie różni się od tradycyjnego drukowania. Dzięki temu wszyscy miłośnicy kreatywnego pieczenia mogą skorzystać z tańszych, ale równie bezpiecznych rozwiązań.

Dobrze znane drukarki Canon Pixma świetnie sprawdzają się w roli drukarek spożywczych. Nie mamy tu na myśli drogich w zakupie urządzeń specjalistycznych, ale często polecany przez Rudego model Canon Pixma IP7250. Tę drukarkę znajdziesz również w naszym sklepie internetowym – kliknij >TUTAJ<

drukowanie tuszami jadalnymi

Decydując się na drukarkę spożywczą, musisz mieć świadomość, że nie możesz jej używać w innym celu, niż drukowanie jadalnych grafik czy zdjęć.

Głowica drukarki musi być dosłownie nieskażona tradycyjnym tuszem. Żaden cukiernik nie chciałby dowiedzieć się, jak wyglądają szczegółowe kontrole inspektorów Sanepidu, powiadomionych przez niezadowolonego klienta…

Drukowanie tuszami spożywczymi – zostań cukiernikiem

Chociaż drukowanie tuszami jadalnymi rozbudza wyobraźnie, lepiej zostawić je zawodowcom. Tusze spożywcze są znacznie droższe od swoich tradycyjnych odpowiedników. Do tego dochodzi konieczność posiadania oddzielnej drukarki.

Urządzenie musi przy tym pracować dość regularnie, aby dysz nie zapchał zaschnięty tusz. Na szczęście rynek usług cukierniczych jest tak szeroki, że bez problemu znajdziesz cukiernię, która zaoferuje tort z jadalnym zdjęciem jubilata lub mufinki z pysznymi grafikami.

Jeśli jednak rozpoczynasz swoją przygodę z branżą cukierniczą, pamiętaj, że wydruki, które da się zjeść mogą być najmocniejszym punktem Twojej oferty. 😉